סודות התזונה ההוליסטית
המזון הוא חלק בלתי נפרד מן החיים, והרגלי האכילה שלנו הם חלק בלתי נפרד מן ההוויה שלנו כאינדיבידואל. המטבח הוא הלב של הבית. בחירה נכונה של המזון שאנו מכניסים לבית, ישפיע על בריאותינו ועל היבטים נוספים בחיינו: מצב רוח,יכולת חשיבה,הרגלי שינה ועוד. בראיה הוליסטית )לקוח מן המילה הלועזית whole-שלם) תפיסת האדם הוא כמכלול שלם גוף, נפש ונשמה אשר משפיעים אחד על השני. אם נתייחס באותו האופן למזון שאנו מכניסים לגופינו, אזי רק נוסיף לבריאותינו.
אם בבריאות עסקינן, נשאלות כמה שאלות:
מה אומרת המילה "בריא"?
מהי בריאות?
מה אומר לנו המושג "לאכול טוב"?
רובנו חושבים שלהיות בריא זה לא להיות חולה.
בריאות הכוונה לאכילת ירקות.
לאכול טוב זו ארוחה מלאה שגורמת לתחושת כבדות ועייפות.
האם זו האמת לאמיתה? לכולנו יש ימים שאיננו חשים במיטבנו,רמת הריכוז נמוכה והרגשה כללית ירודה, אם נלך לרופא הרי יאמר לנו שאיננו חולים, אף על פי שאיננו חשים בטוב.
ירקות אמנם טובים למאכל ומסייעים לבריאותינו, אך הם אינם תמצית הבריאות. ארוחה שלאחריה אנו חשים כבדות, גורמת למעמסה על הגוף.
בכדי להגיע לבריאות טובה ולאכילה נכונה עלינו להתבונן על חיינו ולראות מה הכי נכון לגוף ולנשמה באופן אישי.
התזונה הינה תחום במדע העוסק בהזנת האדם, במזון שאנו אוכלים ובאופן בו אנו צורכים אותו. מדע התזונה עוסק בכל הקשור למזון, החל מתהליכי העיבוד בתעשייה, וכלה בתהליכים בהם הגוף מעכל,סופג,מעביר,משתמש ומפריש אותו,כלומר, בעיבוד המזון בגוף ומחוצה לו ובהשלכות המזון בכל הקשור לבריאות וחולי.
עד לפני זמן לא רב עוד האמינו שפתרון לכל המחלות והבעיות הבריאותיות הוא שאלה של זמן בלבד. הגישה התבססה לא מעט על הישגיה המרשימים של הרפואה המודרנית .
אולם, האמונה ביכולתה הבלתי מוגבלת של הרפואה המודרנית התגלתה כבלתי מציאותית וההכרה במגבלותיה הובילה להבנה שעדיף למנוע מחלות מאשר להילחם בהם.
כל זאת ניתן לסכם בשני כללים עיקריים:
? התאמה אישית של התזונה לאדם.
? ניתן לאכול כמעט כל דבר אך במידה נכונה.
כדי למנוע מחלות ומצבים בעיתיים, עלינו להסתכל על חיינו בראייה הוליסטית. והכוונה היא באיזה מצב רוח אנו מוצאים עצמנו בזמן הארוחה, היכן אנו בוחרים לאכול, האם המזון שאנו בוחרים לאכול אכן מתאים לנו והאם אנו באמת רעבים או רק נענים לדחפים.
כדי להגיע להסתכלות כזאת אנו זקוקים לשני דברים עיקריים, התבוננות עצמית וידע מאד בסיסי בתזונה.
ככל שנרחיב את הידע שלנו כך הבריאות שלנו תהיה בשליטתנו.
במאמר הזה אני אציג לפניכם את המושגים הבסיסיים של התזונה.
רכיבי תזונה- ממה מורכב המזון שלנו?
המזון מורכב מאבני בניין שונים הנקראים רכיבי תזונה, ובלעז- נוטריאנטים.
ניתן לחלק את רכיבי התזונה החל מרכיבים פשוטים שניתן לקרוא על כל מארז של מזון כגון קמח, סוכר ,מלח וכלה ביסודות הכימיים,כמו סידן, מגנזיום, ברזל וכו'.
כל אלה מתחלקים לקבוצות הנקראות אבות מזון.
אבות המזון
אבות המזון הינן קבוצות של רכיבי תזונה אשר מרכיבים את המזון. בכל קבוצה מרוכזים מזונות שיש להם מכנה משותף של מרכיב עיקרי.
להלן רשימת אבות המזון:
1. פחמימות
2. חלבונים
3. שומנים
4. ויטמינם ומינרלים
5. סיבים תזונתיים
6. מים
? הסיבים התזונתיים הינם תוספת חדשה. בעבר הסיבים היוו חלק מן הפחמימות עד שלאחרונה התגלתה חשיבותם הגבוהה בבריאותינו.
פחמימות - הפחמימה היא מטבע האנרגיה של הגוף.
חלבונים - חלבונים הם אבני הבנייה של הגוף, בכל תהליך המתבצע בגוף ישנם חלבונים בתפקיד כלשהוא.
שומנים - השומנים אינם אויב אכזר, אלא מרכיב חיוני בגוף. הוא בונה את מהות הצורה שלנו, מבודד ומגן על האיברים הפנימיים. השומנים הכרחיים לבניית כל התאים בגוף (למעט תאי דם) הם אחראיים לתפקוד ההורמונאלי התקין שלנו ועוד...
ויטמינים ומינרלים - אבות המזון נצרכים בגרמים בודדים ביום ואפילו מיקרו גרמים, אך חיוניים לנו בכדי להתקיים, לכל ויטמין ומינרל יש תפקידים ספציפיים ואין להם תחליף, לכן חשוב לאכול בצורה מגוונת ומאוזנת כדי לקבל את כל מה שהגוף זקוק לו.
סיבים תזונתיים - בעבר נכללו בקבוצת הפחמימות, אך עם השנים התגלו יתרונותיהם לבריאות למרות שאין להם ערך קלורי והם אינם מזינים. הערך שלהם טמון דווקא במה שהם מוציאים מהגוף. ישנם כמה סוגים של סיבים. המכנה המשותף הוא שהם אינם מתעכלים, הם סופחים עליהם תוצרי לוואי, שומן רווי ולכלוך המצטברים במעי ומוציאים אותם מהגוף. מחקרים העלו שתכולת סיבים נאותה בתפריט מסיעת במניעת סרטן המעי הגס ואיזון כולסטרול.
מים - אחרון חביב וחשוב מכולם.
המים מהווים כ- 70% - 60% מהגוף, אך אצל רובינו הם אינם מקבלים את הכבוד הראוי.
אנו מסוגלים לחיות בחוסר של ויטמינים ומינרלים במשך חודשים ושנים, ללא מזון במשך שבועות, אך ללא מים - ימים ספורים בלבד.
מים נמצאים בין התאים ובכל תא ותא בגוף. בלי נוזלים הגוף לא יתקיים.
כל התהליכים המתרחשים בגוף, מתרחשים בתוך נוזל. המים מגנים,מנקים ושומרים מפני זעזועים על איברים ומערכות בגוף. הגוף זקוק למים בכדי לטפל במזון וכל מה שמגיע איתו.
עבור התהליכים המתרחשים בגוף אנו צריכים לשתות, אך השאלה הנשאלת היא
כמה לשתות?
? נשים - 8-10 כוסות ליום
? גברים - 10-12 כוסות ליום
? קשישים - 7-8 כוסות ליום
? ילדים - 5-6 כוסות ליום
? כמות הנוזלים הנוספת מגיעה מן המזון
יש לדעת שכוס מכילה 250 מ"ל (רבע ליטר) וכוסות שתייה קרה המוצאים בשוק הם בנפח שבין- 200 מ"ל ל-330 מ"ל.
קלוריות
ההגדרה היבשה לקלוריה היא כדלקמן :
"כמות האנרגיה הדרושה לחימום סמ"ק אחד של מים במעלה אחת בין 15 ל- 16
מעלות =1 קלוריה."
(ישנה יחידה הנקראת ג?אול ,המתייחסת לאנרגיה בתנועה, ישנם חברות שמציינים אותה בסימון התזונתי במוצריה.)
המזון שאנו אוכלים מספק לנו אנרגיה והוא נמדד בקלוריות.
לכל אב מזון יש ערך קלורי :
? פחמימות = 4 קלוריות לגרם
? שומנים = 9 קלוריות לגרם
? חלבונים = 4 קלוריות לגרם
? אלכוהול =7 קלוריות לגרם
אף על פי שאלכוהול אינו אב מזון (לרובינו), יש לו כמות לא מבוטלת של קלוריות, לכן הוא יוצא מן הכלל.
? הדבר העיקרי בנוגע לקלוריות היא האיכות ולא רק הכמות.
לכל מזון טבעי יש ערך קלורי, אפשר לאכול את כמות הקלוריות היומית, אך הגוף יישאר מורעב. הדגש בתזונה הוליסטית היא לתת לגוף את המזון שהוא זקוק לו ולא רק לספור קלוריות. יש להקשיב לגוף ולרעב הפיזי ולהבדילו מן הרעב הרגשי. מצד אחד, התאוות הקשורות במזון הם דחף רגשי ולא רעב או צורך של הגוף ומצד שני, אם אנו מונעים מהגוף את מה שהוא צריך הגוף מגיב באגירה של כל טיפת אנרגיה במאגרי השומן ומאט את חילוף החומרים כדי לחסוך באנרגיה, בעקבות כך אנו שומעים את עצמנו אומרים את המשפט הבא "איך זה שאני לא יורד במשקל? אני כמעט לא אוכל!".
רק תוך כדי הקשבה לגוף ולנפש נוכל להגיע למשקל ובריאות תקינים.
אחד מכללי הזהב הוא גיוון. גיוון של מזונות טבעיים ייתנו לנו את כל רכיבי התזונה הנחוצים לגוף.
להלן רשימת קבוצות המזון הטבעי.
1. דגנים
2. קטניות
3. ירקות
4. פירות
5. שמנים ושומנים
6. מזונות מן החי
כדי ליצור תפריט בריא יש צורך לאכול כמות נכונה מכל קבוצה וכמובן בצורה הכי בריאה שלהם. דגנים מלאים, ירקות ופירות טריים על קליפתן, קטניות מושרות ומונבטות ושמנים טובים.
דגנים - יש לצרוך דגנים מלאים במגוון ולא רק בצורה של אורז ולחם.
קטניות - יש להשרות ולהנביט לפני הבישול וכך להקל על העיכול ולהרוויח עוד ויטמינים.
ירקות - כמו בפרסומת "ירקות בחמישה צבעים". הצבעים של הירקות הם נוגדי חמצון ויטמינים ומינרלים,יש לאכול את הירקות בקליפתם (אלה שאפשר) ואם מבשלים אותם אז לא לבשל יותר מידי.
ירקות אפשר לאכול כמעט ללא הגבלה, מבורך שיהיו ירקות בכל ארוחה ואפילו כארוחת ביניים.
פירות - כמו הירקות גם צבעי הפירות מכילים נוגדי חמצון וויטמינים חשובים. פירות יכולים לשמש כארוחת ביניים נפלאה או כשילוב בסלט, אבל לא להגזים מפני שהם מכילים כמויות גדולות של סוכר.
שמנים ושומנים - יש הבדל מהותי בין השניים. שמן (נקרא גם שומן בלתי רווי) הוא נוזלי בטמפרטורת החדר ואילו שומן(הנקרא גם שומן רווי) הוא מוצק בטמפרטורת החדר וזאת בגלל המבנה הכימי של השומנים.
השומן שלו זקוק הגוף הוא השומן הבלתי רווי, היות והוא הכרחי לתהליכים רבים בגוף, כגון: בניית תאים, תהליכים הורמונאליים, רכיבים במערכת העצבים ועוד.
לעומת זאת, השומן הרווי אינו חיוני והגוף אינו יכול להשתמש בו, לכן הוא מכביד על העיכול ומכביד על הגוף ובכך גורם לשלל בעיות.
מזונות מן החי - בקבוצה זו יש גם תתי קבוצות: מוצרי חלב, ביצים, בשר אדום, עוף ודגים.
יש הרבה יתרונות במזונות אלו, אך לא כל בני האדם יכולים ליהנות מכולם, אם נתבונן בעצמנו נגלה שיש מוצר אחד או יותר שבאופן קבוע גורם לנו לאי נוחות לאחר אכילתו. זה יכול לנוע מהרגשת כבדות, שינוי מצב הרוח או עייפות עד מצב של גזים, נפיחות ובחילה.
יש הטוענים שהאדם לא אמור לאכול בעלי חיים אחרים, היות והשיניים ומערכת העיכול שלנו אינם בנויים לאכילת בשר.
תוויות מזון- דברים שמהם כדאי להיזהר.
ראשית, כדי לגלות מה נכנס לגוף כדאי לקרוא את התווית, שם נגלה שחוץ מרשימת רכיבי התזונה הטבעיים ישנם כמות נכבדת של כימיקלים ותוספי תזונה שיוצרו במעבדה כדי לשפר את מראהו, טעמו וריחו של המוצר וגם לתת לו חיי מדף ארוכים יותר.
ישנם חומרים תמימים שאינם מזיקים או אפילו מועילים, אך יש כאלו שבטיחותם במאכל אדם מוטלת בספק גדול.
למשל, רוב הממתיקים המלאכותיים כמו האספרטיים הנמצא בשתיית דייאט ובמסטיקים ללא סוכר. רבים מן הצבעים המלאכותיים כמו, צבעי צהוב, כחול וכסף. הטטראזין
וצבע אדום E-123 שהם מסרטנים. חומרי השימור במיוחד מספרי E 210 עד 217 שהם מסרטנים.
עדיף לבחור מוצרים המכריזים שאינם מכילים חומרים משמרים או חומרי טעם, ריח וצבע לא טבעיים.
לסיכום, זהו מידע מאד בסיסי על תזונה, המשיכו לרכוש עוד ידע מפני שעם כל המידע שיש היום אפשר להתבלבל, ככל שתחקרו יותר תתמצאו יותר, תשלטו יותר על חייכם ובריאותכם.
המזון הוא חלק בלתי נפרד מן החיים, והרגלי האכילה שלנו הם חלק בלתי נפרד מן ההוויה שלנו כאינדיבידואל. המטבח הוא הלב של הבית. בחירה נכונה של המזון שאנו מכניסים לבית, ישפיע על בריאותינו ועל היבטים נוספים בחיינו: מצב רוח,יכולת חשיבה,הרגלי שינה ועוד. בראיה הוליסטית )לקוח מן המילה הלועזית whole-שלם) תפיסת האדם הוא כמכלול שלם גוף, נפש ונשמה אשר משפיעים אחד על השני. אם נתייחס באותו האופן למזון שאנו מכניסים לגופינו, אזי רק נוסיף לבריאותינו.
אם בבריאות עסקינן, נשאלות כמה שאלות:
מה אומרת המילה "בריא"?
מהי בריאות?
מה אומר לנו המושג "לאכול טוב"?
רובנו חושבים שלהיות בריא זה לא להיות חולה.
בריאות הכוונה לאכילת ירקות.
לאכול טוב זו ארוחה מלאה שגורמת לתחושת כבדות ועייפות.
האם זו האמת לאמיתה? לכולנו יש ימים שאיננו חשים במיטבנו,רמת הריכוז נמוכה והרגשה כללית ירודה, אם נלך לרופא הרי יאמר לנו שאיננו חולים, אף על פי שאיננו חשים בטוב.
ירקות אמנם טובים למאכל ומסייעים לבריאותינו, אך הם אינם תמצית הבריאות. ארוחה שלאחריה אנו חשים כבדות, גורמת למעמסה על הגוף.
בכדי להגיע לבריאות טובה ולאכילה נכונה עלינו להתבונן על חיינו ולראות מה הכי נכון לגוף ולנשמה באופן אישי.
התזונה הינה תחום במדע העוסק בהזנת האדם, במזון שאנו אוכלים ובאופן בו אנו צורכים אותו. מדע התזונה עוסק בכל הקשור למזון, החל מתהליכי העיבוד בתעשייה, וכלה בתהליכים בהם הגוף מעכל,סופג,מעביר,משתמש ומפריש אותו,כלומר, בעיבוד המזון בגוף ומחוצה לו ובהשלכות המזון בכל הקשור לבריאות וחולי.
עד לפני זמן לא רב עוד האמינו שפתרון לכל המחלות והבעיות הבריאותיות הוא שאלה של זמן בלבד. הגישה התבססה לא מעט על הישגיה המרשימים של הרפואה המודרנית .
אולם, האמונה ביכולתה הבלתי מוגבלת של הרפואה המודרנית התגלתה כבלתי מציאותית וההכרה במגבלותיה הובילה להבנה שעדיף למנוע מחלות מאשר להילחם בהם.
כל זאת ניתן לסכם בשני כללים עיקריים:
? התאמה אישית של התזונה לאדם.
? ניתן לאכול כמעט כל דבר אך במידה נכונה.
כדי למנוע מחלות ומצבים בעיתיים, עלינו להסתכל על חיינו בראייה הוליסטית. והכוונה היא באיזה מצב רוח אנו מוצאים עצמנו בזמן הארוחה, היכן אנו בוחרים לאכול, האם המזון שאנו בוחרים לאכול אכן מתאים לנו והאם אנו באמת רעבים או רק נענים לדחפים.
כדי להגיע להסתכלות כזאת אנו זקוקים לשני דברים עיקריים, התבוננות עצמית וידע מאד בסיסי בתזונה.
ככל שנרחיב את הידע שלנו כך הבריאות שלנו תהיה בשליטתנו.
במאמר הזה אני אציג לפניכם את המושגים הבסיסיים של התזונה.
רכיבי תזונה- ממה מורכב המזון שלנו?
המזון מורכב מאבני בניין שונים הנקראים רכיבי תזונה, ובלעז- נוטריאנטים.
ניתן לחלק את רכיבי התזונה החל מרכיבים פשוטים שניתן לקרוא על כל מארז של מזון כגון קמח, סוכר ,מלח וכלה ביסודות הכימיים,כמו סידן, מגנזיום, ברזל וכו'.
כל אלה מתחלקים לקבוצות הנקראות אבות מזון.
אבות המזון
אבות המזון הינן קבוצות של רכיבי תזונה אשר מרכיבים את המזון. בכל קבוצה מרוכזים מזונות שיש להם מכנה משותף של מרכיב עיקרי.
להלן רשימת אבות המזון:
1. פחמימות
2. חלבונים
3. שומנים
4. ויטמינם ומינרלים
5. סיבים תזונתיים
6. מים
? הסיבים התזונתיים הינם תוספת חדשה. בעבר הסיבים היוו חלק מן הפחמימות עד שלאחרונה התגלתה חשיבותם הגבוהה בבריאותינו.
פחמימות - הפחמימה היא מטבע האנרגיה של הגוף.
חלבונים - חלבונים הם אבני הבנייה של הגוף, בכל תהליך המתבצע בגוף ישנם חלבונים בתפקיד כלשהוא.
שומנים - השומנים אינם אויב אכזר, אלא מרכיב חיוני בגוף. הוא בונה את מהות הצורה שלנו, מבודד ומגן על האיברים הפנימיים. השומנים הכרחיים לבניית כל התאים בגוף (למעט תאי דם) הם אחראיים לתפקוד ההורמונאלי התקין שלנו ועוד...
ויטמינים ומינרלים - אבות המזון נצרכים בגרמים בודדים ביום ואפילו מיקרו גרמים, אך חיוניים לנו בכדי להתקיים, לכל ויטמין ומינרל יש תפקידים ספציפיים ואין להם תחליף, לכן חשוב לאכול בצורה מגוונת ומאוזנת כדי לקבל את כל מה שהגוף זקוק לו.
סיבים תזונתיים - בעבר נכללו בקבוצת הפחמימות, אך עם השנים התגלו יתרונותיהם לבריאות למרות שאין להם ערך קלורי והם אינם מזינים. הערך שלהם טמון דווקא במה שהם מוציאים מהגוף. ישנם כמה סוגים של סיבים. המכנה המשותף הוא שהם אינם מתעכלים, הם סופחים עליהם תוצרי לוואי, שומן רווי ולכלוך המצטברים במעי ומוציאים אותם מהגוף. מחקרים העלו שתכולת סיבים נאותה בתפריט מסיעת במניעת סרטן המעי הגס ואיזון כולסטרול.
מים - אחרון חביב וחשוב מכולם.
המים מהווים כ- 70% - 60% מהגוף, אך אצל רובינו הם אינם מקבלים את הכבוד הראוי.
אנו מסוגלים לחיות בחוסר של ויטמינים ומינרלים במשך חודשים ושנים, ללא מזון במשך שבועות, אך ללא מים - ימים ספורים בלבד.
מים נמצאים בין התאים ובכל תא ותא בגוף. בלי נוזלים הגוף לא יתקיים.
כל התהליכים המתרחשים בגוף, מתרחשים בתוך נוזל. המים מגנים,מנקים ושומרים מפני זעזועים על איברים ומערכות בגוף. הגוף זקוק למים בכדי לטפל במזון וכל מה שמגיע איתו.
עבור התהליכים המתרחשים בגוף אנו צריכים לשתות, אך השאלה הנשאלת היא
כמה לשתות?
? נשים - 8-10 כוסות ליום
? גברים - 10-12 כוסות ליום
? קשישים - 7-8 כוסות ליום
? ילדים - 5-6 כוסות ליום
? כמות הנוזלים הנוספת מגיעה מן המזון
יש לדעת שכוס מכילה 250 מ"ל (רבע ליטר) וכוסות שתייה קרה המוצאים בשוק הם בנפח שבין- 200 מ"ל ל-330 מ"ל.
קלוריות
ההגדרה היבשה לקלוריה היא כדלקמן :
"כמות האנרגיה הדרושה לחימום סמ"ק אחד של מים במעלה אחת בין 15 ל- 16
מעלות =1 קלוריה."
(ישנה יחידה הנקראת ג?אול ,המתייחסת לאנרגיה בתנועה, ישנם חברות שמציינים אותה בסימון התזונתי במוצריה.)
המזון שאנו אוכלים מספק לנו אנרגיה והוא נמדד בקלוריות.
לכל אב מזון יש ערך קלורי :
? פחמימות = 4 קלוריות לגרם
? שומנים = 9 קלוריות לגרם
? חלבונים = 4 קלוריות לגרם
? אלכוהול =7 קלוריות לגרם
אף על פי שאלכוהול אינו אב מזון (לרובינו), יש לו כמות לא מבוטלת של קלוריות, לכן הוא יוצא מן הכלל.
? הדבר העיקרי בנוגע לקלוריות היא האיכות ולא רק הכמות.
לכל מזון טבעי יש ערך קלורי, אפשר לאכול את כמות הקלוריות היומית, אך הגוף יישאר מורעב. הדגש בתזונה הוליסטית היא לתת לגוף את המזון שהוא זקוק לו ולא רק לספור קלוריות. יש להקשיב לגוף ולרעב הפיזי ולהבדילו מן הרעב הרגשי. מצד אחד, התאוות הקשורות במזון הם דחף רגשי ולא רעב או צורך של הגוף ומצד שני, אם אנו מונעים מהגוף את מה שהוא צריך הגוף מגיב באגירה של כל טיפת אנרגיה במאגרי השומן ומאט את חילוף החומרים כדי לחסוך באנרגיה, בעקבות כך אנו שומעים את עצמנו אומרים את המשפט הבא "איך זה שאני לא יורד במשקל? אני כמעט לא אוכל!".
רק תוך כדי הקשבה לגוף ולנפש נוכל להגיע למשקל ובריאות תקינים.
אחד מכללי הזהב הוא גיוון. גיוון של מזונות טבעיים ייתנו לנו את כל רכיבי התזונה הנחוצים לגוף.
להלן רשימת קבוצות המזון הטבעי.
1. דגנים
2. קטניות
3. ירקות
4. פירות
5. שמנים ושומנים
6. מזונות מן החי
כדי ליצור תפריט בריא יש צורך לאכול כמות נכונה מכל קבוצה וכמובן בצורה הכי בריאה שלהם. דגנים מלאים, ירקות ופירות טריים על קליפתן, קטניות מושרות ומונבטות ושמנים טובים.
דגנים - יש לצרוך דגנים מלאים במגוון ולא רק בצורה של אורז ולחם.
קטניות - יש להשרות ולהנביט לפני הבישול וכך להקל על העיכול ולהרוויח עוד ויטמינים.
ירקות - כמו בפרסומת "ירקות בחמישה צבעים". הצבעים של הירקות הם נוגדי חמצון ויטמינים ומינרלים,יש לאכול את הירקות בקליפתם (אלה שאפשר) ואם מבשלים אותם אז לא לבשל יותר מידי.
ירקות אפשר לאכול כמעט ללא הגבלה, מבורך שיהיו ירקות בכל ארוחה ואפילו כארוחת ביניים.
פירות - כמו הירקות גם צבעי הפירות מכילים נוגדי חמצון וויטמינים חשובים. פירות יכולים לשמש כארוחת ביניים נפלאה או כשילוב בסלט, אבל לא להגזים מפני שהם מכילים כמויות גדולות של סוכר.
שמנים ושומנים - יש הבדל מהותי בין השניים. שמן (נקרא גם שומן בלתי רווי) הוא נוזלי בטמפרטורת החדר ואילו שומן(הנקרא גם שומן רווי) הוא מוצק בטמפרטורת החדר וזאת בגלל המבנה הכימי של השומנים.
השומן שלו זקוק הגוף הוא השומן הבלתי רווי, היות והוא הכרחי לתהליכים רבים בגוף, כגון: בניית תאים, תהליכים הורמונאליים, רכיבים במערכת העצבים ועוד.
לעומת זאת, השומן הרווי אינו חיוני והגוף אינו יכול להשתמש בו, לכן הוא מכביד על העיכול ומכביד על הגוף ובכך גורם לשלל בעיות.
מזונות מן החי - בקבוצה זו יש גם תתי קבוצות: מוצרי חלב, ביצים, בשר אדום, עוף ודגים.
יש הרבה יתרונות במזונות אלו, אך לא כל בני האדם יכולים ליהנות מכולם, אם נתבונן בעצמנו נגלה שיש מוצר אחד או יותר שבאופן קבוע גורם לנו לאי נוחות לאחר אכילתו. זה יכול לנוע מהרגשת כבדות, שינוי מצב הרוח או עייפות עד מצב של גזים, נפיחות ובחילה.
יש הטוענים שהאדם לא אמור לאכול בעלי חיים אחרים, היות והשיניים ומערכת העיכול שלנו אינם בנויים לאכילת בשר.
תוויות מזון- דברים שמהם כדאי להיזהר.
ראשית, כדי לגלות מה נכנס לגוף כדאי לקרוא את התווית, שם נגלה שחוץ מרשימת רכיבי התזונה הטבעיים ישנם כמות נכבדת של כימיקלים ותוספי תזונה שיוצרו במעבדה כדי לשפר את מראהו, טעמו וריחו של המוצר וגם לתת לו חיי מדף ארוכים יותר.
ישנם חומרים תמימים שאינם מזיקים או אפילו מועילים, אך יש כאלו שבטיחותם במאכל אדם מוטלת בספק גדול.
למשל, רוב הממתיקים המלאכותיים כמו האספרטיים הנמצא בשתיית דייאט ובמסטיקים ללא סוכר. רבים מן הצבעים המלאכותיים כמו, צבעי צהוב, כחול וכסף. הטטראזין
וצבע אדום E-123 שהם מסרטנים. חומרי השימור במיוחד מספרי E 210 עד 217 שהם מסרטנים.
עדיף לבחור מוצרים המכריזים שאינם מכילים חומרים משמרים או חומרי טעם, ריח וצבע לא טבעיים.
לסיכום, זהו מידע מאד בסיסי על תזונה, המשיכו לרכוש עוד ידע מפני שעם כל המידע שיש היום אפשר להתבלבל, ככל שתחקרו יותר תתמצאו יותר, תשלטו יותר על חייכם ובריאותכם.
שף-טבעי הוקם על ידי בני נחמני שף ונטורופת.
אנו מקיימים סדנאות בישול בריא, הרצאות בנושאי תזונה וליווי אישי לאורח חיים בריא המבוסס על עקרונות הנטורופתיה.
http://www.teva-chef.com/sadnaot.asp
info@teva-chef.com
077-4242366
052-3278498
אנו מקיימים סדנאות בישול בריא, הרצאות בנושאי תזונה וליווי אישי לאורח חיים בריא המבוסס על עקרונות הנטורופתיה.
http://www.teva-chef.com/sadnaot.asp
info@teva-chef.com
077-4242366
052-3278498